Delikatny płyn micelarny do oczyszczania twarzy i demakijażu oczu polecany dla osób w każdym wieku, do pielęgnacji wszystkich typów cery, także wrażliwej i podrażnionej.
Dzięki micelom, które jak magnes przyciągają brud bardzo staranie usuwa ze skóry zanieczyszczenia i resztki makijażu, przez co skutecznie zastępuje mleczko i tonik.
Zawiera nawilżające minerały morskie oraz glicerynę, kojący d-pantenol, a także wyciąg z bławatka, który redukuje oznaki zmęczenia i odświeża cerę.
Przygotowuje skórę na przyjęcie kremu.
Niewielką ilością płynu nasączyć wacik i zmyć makijaż z twarzy i oczu.
Powtarzać czynność zmieniając waciki aż do momentu, kiedy nie będzie na nich śladu zanieczyszczeń.
Nie wymaga spłukiwania wodą.
Produkt do codziennej pielęgnacji.
MINERAŁY MORSKIE
Naturalnym źródłem minerałów są wody mórz i oceanów. Z szczególnego bogactwa składników mineralnych słynie prąd zatokowy Golfsztrom. Jego wody płyną od Zatoki Meksykańskiej aż do wybrzeży Bretanii. Prąd odróżnia stała temperatura wody 28°C, a także piękny, mocny kolor indygo. Kosmetologia pozyskuje minerały z wod w pobliżu Archipelagu Brehat, wydobywanej 15 m pod powierzchnią oceanu. Jest ona bogata w magnez, wapń, sód i potas:
magnez pomaga w regeneracji komórek i ogrywa ważną rolę w procesach energetycznych oraz stabilizuje błonę komórkową, wapń wspomaga witaminę C w budowaniu struktury kolagenowej tkanki łącznej, przez co wpływa na jej jędrność, działa antyalergicznie, koi skórę podrażnioną, hamuje stany zapalne,
sód pobudza ukrwienie, reguluje gospodarkę wodną, nawilżenie skóry oraz ciśnienie osmotyczne, potas reguluje równowagę wodną w organizmie, wpływa na ciśnienie osmotyczne, poprawia metabolizm, wspomaga leczenie alergii.
Minerały morskie wspomagają barierę ochronną skóry, chronią ją przed negatywnym wpływem środowiska zewnętrznego. Koją uczucie podrażnienia skóry, mineralizują ją, przez co zapewniają piękny wygląd. Ponadto minerały morskie łagodzą uczucie swędzenia, podrażnienia i dyskomfortu.
MICELE
Micele, utworzone z delikatnych składników oczyszczających, jak magnes usuwają z powierzchni skóry zanieczyszczenia i resztki makijaż. Nie naruszają przy tym naturalnej bariery ochronnej skóry i jej nie podrażniają.
WYCIĄG Z KWIATÓW CHABRA BŁAWATKA
Chaber bławatek (Centaurea cyanus) to w Polsce znane zioło polne o wdzięcznych niebieskich kwiatach. Ze względu na swoje właściwości ma znaczenie lecznicze. Wyciąg z kwiatów chabra bławatka jest bogaty w antocjany, sole mineralne (mangan, potas) i flawonoidy. Ma zastosowanie przy stanach zapalnych nerek, dolegliwościach wątroby, chorobach reumatycznych i zaburzeniach przemiany materii. Okłady z wyciągiem z bławatka leczą stany zapalne spojówek i powiek. Kąpiele z dodatkiem naparu z kwiatów poprawiają krążenie i są pomocne w leczeniu grzybic i drobnych zmian skórnych.
Kosmetyka wykorzystuje wyciąg z chabra bławatka ze względu na jego działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dzięki czemu koi i zapobiega podrażnieniom. Ponadto usuwa oznaki zmęczenia w okolicy oczu.
GLICERYNA
Naturalna gliceryna jest pozyskiwana przez zmydlanie tłuszczy roślinnych, głównie kokosowego. Organizm ludzki produkuje ją w nerkach i wątrobie, natomiast w układzie krążenia powstaje z rozkładu trójglicerydów.
W kosmetologii wykorzystywane jest działanie higroskopijne gliceryny, czyli zdolność do wiązania wody z otoczenia. Gliceryna ma silne działanie nawilżające.
Preparat posiada lekką, nietłustą konsystencję i nie wymaga spłukiwania wodą.